Digitale transformatie is het proces van het gebruik van digitale technologieën om nieuwe - of bestaande - bedrijfsprocessen, cultuur en klantervaringen te creëren om aan de veranderende bedrijfs- en markteisen te voldoen. Deze herdefiniëring van het bedrijfsleven in het digitale tijdperk is een digitale transformatie.

Wat is het verschil tussen digitalisering, digitalisatie en digitale transformatie?

Digitalisering

Het proces van het omzetten van informatie van analoog naar digitaal wordt digitalisering genoemd. Nog niet zo lang geleden hielden bedrijven hun gegevens op papier bij. Of het nu handgeschreven is in grootboeken of getypt in documenten, bedrijfsgegevens waren analoog. Als u informatie wilde verzamelen of delen, had u te maken met fysieke documenten - papieren, mappen en faxen. Toen computers de norm werden begonnen de meeste organisaties met het omzetten van papieren documenten naar digitale computerbestanden.

Het vinden en delen van informatie werd veel gemakkelijker en efficiënter toen deze eenmaal gedigitaliseerd was. Maar bedrijfssystemen en -processen waren nog steeds grotendeels ontworpen rond ideeën uit het analoge tijdperk over hoe informatie te vinden, te delen en te gebruiken. Computerbesturingssystemen werden zelfs ontworpen rond pictogrammen van bestandsmappen om nieuwe gebruikers een vertrouwd gevoel te geven.

Digitalisatie

Bij digitalisatie is er wél sprake van digitale processen om efficiënter te werken. Digitalisatie is het gebruik van digitale technologieën om een bedrijfsmodel te veranderen en nieuwe inkomsten en waardecreërende mogelijkheden te bieden; het is het proces van de overgang naar een digitaal bedrijf.

Kortom: de digitale mogelijkheden helpen je om waarde toe te voegen. Digitalisatie leidt tot innovatie van het businessmodel en nieuwe processen.

Digitale Transformatie

Digitale transformatie is volgens digital-guru Brian Solis het voortdurend streven naar innovatieve en slagvaardige business- en operationele modellen - aangedreven door nieuwe technologieën, processen, analyses en talenten - om nieuwe waarde en ervaringen te creëren voor klanten, werknemers en stakeholders.

Digitale transformatie gaat dus veel verder dan het digitaal maken van wat eerst analoog was en het digitaal maken van processen. Het is de integratie van digitale technologie in alle gebieden van een organisatie, wat leidt tot fundamentele veranderingen in de manier waarop bedrijven werken en hoe ze waarde leveren aan klanten. Organisaties zetten een stap terug en herzien alles wat ze doen, van interne systemen tot klantinteracties, zowel online als persoonlijk. Digitale transformatie is daarnaast ook een culturele verandering waarbij organisaties voortdurend de status-quo uitdagen, experimenteren en comfortabel voelen met bijbehorend falen.

Smart City: digitale transformatie voor steden

Smart City’s zijn een goed voorbeeld van digitale transformatie. Het doel van de smart city projecten is om waarde te creëren door digitale technologieën te integreren en door intelligent om te gaan met data. Zo kan de stad efficiënter georganiseerd worden. Door data te managen en optimaliseren wordt de levenskwaliteit van burgers verhoogt. Over de hele wereld hebben steden te maken met een breed scala van problemen, zoals bevolkingsgroei, toenemende economische ongelijkheid en de gevolgen van klimaatverandering. Digitale transformatie helpt steden om beter te presteren op ecologisch, sociaal en financieel vlak. En dit is het best te bereiken door in te zetten op slimme technologie.

Een voorbeeld van het verbeteren van de levenskwaliteit van burgers is het in kaart brengen van verkeersintensiteit. Op basis van deep learning kan een voorspellingsmodel gemaakt worden omtrent de verkeersdrukte. Dit model geeft niet alleen inzicht in de actuele en toekomstige drukte, maar kan ook ingezet worden in het beter reguleren van de verkeersstromen en wat kan leiden tot efficiëntere bouw van infrastructuur en/of reisgedrag.

Onafhankelijk advies en ondersteuning bij digitale transformatie

KBenP adviseert en ondersteunt bedrijven en organisaties binnen de overheid bij een succesvolle transformatie. KBenP levert expertise op het gebied van datamanagement in de vorm van advies, consultancy en training, waarmee u de waarde van uw data als strategisch bedrijfsmiddel vergroot.

Daarnaast ontwikkelen en implementeren wij search-driven applications, zodat uw klanten en medewerkers altijd en overal beschikken over relevante informatie. Ook hebben wij gestandaardiseerde producten ontwikkeld voor Smart City projecten en het dataplatform Dataloket.

De verandering naar digitaal werken managen is een vak apart. Het aansturen van een dergelijk complex project staat of valt uiteindelijk met de mensen die wel of niet meegaan in de verandering. KBenP helpt u met ervaren, senior managers die samen met u de koers uitzetten en uw bestuurders, management en medewerkers daarin meenemen. KBenP biedt ondersteuning bij interim- en verandermanagement.

Digitale transformatie bij de overheid

Overheden moeten bij de aanschaf van een systeem (vaak Europees) aanbesteden. KBenP neemt de zorg voor dit complexe werk graag van u over. Het aanbesteden van oplossingen en projecten is niet uw dagelijks werk. Toch is ruime ervaring hiermee zeer belangrijk om risico's te voorkomen. KBenP heeft deze ruime ervaring: dit soort projecten zijn ons dagelijks werk. Zo helpt KBenP u om risico's bij aanbestedingen te voorkomen.

Mogelijkheden voor Digitale Transformatie bespreken?

Heeft u ideeën voor een digitale transformatie van uw organisatie? Wilt u de mogelijkheden bespreken? Wij denken graag met u mee! KBenP adviseert en ondersteunt bedrijven en organisaties binnen de overheid bij een succesvolle transformatie. Neem vrijblijvend contact op via e-mail, telefoon of maak gebruik van onderstaand contactformulier.

Stuur een e-mail

Bel Paul Baak

Paul Baak.jpg
Meer weten over Digitale Transformatie?

Neem contact op met
Paul Baak