Wat is een smart city?

De definitie van een Smart City is dat de stad wordt bestuurd op basis van data. Door het combineren van informatietechnologie, data en inzicht kan er gewerkt worden aan een slimme, veilige en comfortabele openbare ruimte.

Verbeteren kwaliteit van leven in de stad

Succesvolle smart city projecten helpen steden om de algehele kwaliteit van leven te verbeteren. Factoren die invloed hebben op de leefbaarheid van de stad zijn bijvoorbeeld de actuele luchtkwaliteit, geluidbelasting, wegennetwerk, leefomgeving en hittestress.

Data verzamelen

Er zijn diverse organisaties en bedrijven die gegevens verzamelen. Zo kunnen we gebruik maken van sensoren, landelijke meetpunten, stoplichtdata, landelijke data en big data. Het gedrag van de inwoners op social media wordt bijgehouden en externe (open) data bronnen worden gebruikt, zoals het weer of gegevens van het RIVM en het CBS. Denk bijvoorbeeld aan luchtdruk, fijnstof, relatieve vochtigheid en temperatuur. Maar er kan ook data verzameld worden via parkeergarages, fietsenstallingen en het veiligheidsdomein voor druktemonitoring.

Data visualiseren en analyseren

Doordat data verspreid staat over meerdere systemen, is het samenhangend in beeld brengen van uw bedrijfsresultaten een complexe aangelegenheid die veel tijd kost. Wij brengen uw data uit meerdere bronsystemen samen in één integraal, visueel dashboard waarmee u direct en samenhangend op uw bedrijfsresultaten kunt sturen.

Door middel van digital twin-technologie maken we een digitale versie van de stad. Tools die we hiervoor gebruiken zijn een interactief web-based dashboard op basis van geo visualisaties, Power BI, en meer mogelijkheden om dit te visualiseren. Hierbij maken we gebruik van actuele informatie.

Trends ontdekken en voorspellingen doen op basis van big data

Door visualisatie en analyse van deze data kunnen trends worden ontdekt. Op basis van deze data en trends is het mogelijk om voorspellingen te doen en een slimmer beleid te voeren door beleidsmakers van het ruimtelijk domein.

Gemeente Alkmaar: focus op ruimtelijk domein

KBenP werkt samen met gemeente Alkmaar aan een project om de bezettingsgraad op belangrijke winkelstraten real-time te meten met slimme sensoren. Met deze informatie kunnen verkeersstromen beter in de gaten gehouden worden. Bij bovenmatige drukte krijgt de gemeente geautomatiseerd melding, en kan met die informatie tijdig actie ondernemen. Het in kaart brengen van het aantal mensen dat op enig moment door een winkelstraat loopt, is een belangrijke informatiebron bij bijvoorbeeld de bestrijding van het coronavirus (COVID-19).

KBenP heeft een Web app ontwikkeld om de omgeving (stad/straat) interactief te laten zien voor handhavers en kan via geautomatiseerde logica een bericht versturen naar inwoners of handhavers over de actuele drukte.

Heeft u interesse voor een smart city project?

KBenP BI biedt direct tastbaar resultaat die meerwaarde biedt voor het ruimtelijk domein. Wij ondersteunen u bij:

  • data binnenhalen en opslaan
  • visualisatie historische data eventueel met live data, real time bronnen
  • voorspellende data: digital twin

KBenP BI is Microsoft partner en werkt samen met Microsoft Azure.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Smart City?

Wij vertellen u graag meer over onze toepassingen voor smart city projecten. Neem gerust contact op met Kevin Otjes via e-mail, telefoon of gebruik onderstaand contactformulier.

Ook kunt u direct een demo inplannen met één van onze specialisten.

Stuur Kevin een mail Bel Kevin

DEMO INPLANNEN

Kevin Otjes.jpg
Meer weten?

Neem contact op met
Kevin Otjes