Alle vacatures

Traineeship Digitale Overheid

40 uur

Voorburg

20 jan. 2022

HBO/WO

In het kort

Ben jij een digitale duizendpoot? Wil jij graag werk dat ertoe doet en ben jij leergierig? Dan zijn wij misschien wel op zoek naar jou!

Als trainee Digitale Overheid help jij de digitale overheid vooruit. Jij zit letterlijk aan de knoppen: jij werkt mee in verbeterprojecten, richt software in en helpt medewerkers om hier goed mee te werken. Je bent geen programmeur, maar houdt wel van tech. Je luistert goed en helpt hierdoor ambtenaren om de inwoner beter te helpen.

Wil jij snel opgeleid worden om de overheid te helpen bij de omslag naar digitaal werken? Wij leiden je in 2 jaar op tot Business consultant of functioneel consultant. Je maakt direct impact en hebt afwisselende opdrachten. Welke richting je op gaat bepaal jij.

Twee smaken één programma

In ons traineeprogramma start je meestal aan de knoppen in de rol van functioneel consultant. Na een jaar maak jij de keuze of je je hierin wilt door ontwikkelen of dat je je wilt ontwikkelen als Business consultant. Samen met jou bekijken wij de mogelijkheden.

Wie is de functioneel consultant binnen de overheid?

De term functioneel beheer komt vaak langs als er gesproken wordt over digitaliseringsprojecten van de overheid. Velen vinden de functioneel beheerder / functioneel consultant zelfs de meest belangrijke speler in dergelijke projecten.

....Maar wie is nu deze functioneel consultant? En, nog belangrijker, wat doet deze essentiële persoon?

Thuis vinden we het heel normaal om alles op onze computer, laptop of telefoon te regelen. We doen online boodschappen, bestellen kleding en maken online een afspraak bij restaurants. Maar de gemiddelde ambtenaar vindt het opeens heel spannend als zij of hij opeens digitaal de werkzaamheden uit moet gaan voeren. Al helemaal in een systeem dat onbekend is. Ze doen hun werkzaamheden vaak al twintig jaar op deze manier en... dat gaat toch altijd goed? Waarom veranderen? Deze ambtenaren moeten over een drempel geholpen worden om de Nederlandse overheid klaar te stomen voor de toekomst. Bij deze verandering kan functioneel beheer een belangrijke bijdrage leveren. Het is natuurlijk niet alleen de verantwoordelijkheid van de functioneel beheerder om deze medewerkers te ondersteunen in hun digitale transitie, maar deze speelt wel een sleutelrol. De functioneel beheerder maakt Nederland digitaal volwassen: een onmisbare taak.

Waarom?

Een belangrijk kenmerk van de functioneel beheerder is dat zij/hij heel veel kennis heeft van het systeem waar overheidsorganisaties mee werken: zij/hij snapt wat het systeem wel en niet kan. Ook kan hij goed uit de voeten met het doorvoeren van wijzigingen in deze systemen en het oplossen van technische problemen. Dit klinkt nu als de doorsnee ICT-er bij iedere organisatie. Maar niets is minder waar.

Een zeer belangrijke eigenschap van de functioneel beheerder, een vaardigheid waar lang niet iedereen over beschikt, is namelijk dat hij dit alles ook nog goed kan uitleggen aan de medewerkers van de organisatie. De FB-er maakt snel de vertaling van wat een systeem kan naar de wensen van de medewerker. Hij neemt de medewerker mee in deze mogelijkheden, legt uit hoe het systeem werkt, geeft een training of een workshop, schrijft een handleiding.

De werkzaamheden verschillen van dag tot dag. Zo is de FB-er de ene dag bezig met het in kaart brengen van werkprocessen, de andere dag sta je voor een groep (digitaal) een training te geven. Een dag later zit je in een projectteam om de mogelijkheden van nieuwe systemen te vertalen naar de organisatie, vervolgens richt je het systeem in zodat iedereen kan werken zoals is afgesproken en ondertussen help je zo veel mogelijk gebruikers hun weg te vinden in de bestaande systemen.

Kortom, de functioneel beheerder is de spil in de organisatie. De schakel tussen systeem en medewerker. De hulp bij de transitie van analoog naar digitaal.

Wie is de business consultant binnen de overheid?

De business consultant werkt aan de kant van de organisatie. Je adviseert vanuit KBenP (semi)publieke overheidsorganisaties door Nederland. Elke organisatie opereert anders, werkt met andere software en heeft een eigen cultuur. Dat maakt jouw rol als adviseur zo uitdagend. Ons einddoel is de overheid helpen met haar digitale transitie. Wij zorgen hierbij voor de juiste middelen (denk hierbij aan aanbestedingen van softwarepakketten) en de juiste mensen (we nemen medewerkers mee in de transitie). Jouw rol kan in elke opdracht anders zijn: je bent afwisselend projectleider, programmamanager, informatiemanager en adviseur.

Wie zijn wij?

KBenP Digitale Overheid is een landelijk adviesbureau op het gebied van informatiemanagement en digitaal (zaakgericht) werken. Het team van deze jonge, groeiende organisatie bestaat uit acht adviseurs, die de drive hebben om een bijdrage te leveren aan een stabiele digitale publieke sector. Ze zijn pragmatisch, creatief en hebben een doortastende aanpak. Samen voelen ze zich verantwoordelijk voor het eindresultaat. Kortom, de ideale plek voor jou om je te ontwikkelen.

Wat bieden we jou?

Wij vinden dat onze mensen het beste tot hun recht komen wanneer hun werkende leven aansluit bij hun persoonlijke wensen. KBenP zal altijd meedenken met de wensen van werknemers. Zo is er veel ruimte om vanuit huis te werken en werken enkele van onze adviseurs (gedeeltelijk) vanuit het buitenland.

Je komt terecht in een hecht team, waarbinnen veel oog is voor de persoonlijke groei van alle adviseurs. Bij ons is er zeker geen sprake van ‘uurtje-factuurtje’. Alle collega’s staan voor elkaar klaar om vragen te beantwoorden, mee te denken en elkaar te ondersteunen in de ontwikkeling. Ook doen wij de meeste opdrachten in wisselende duo’s, zodat we volop van elkaar kunnen leren. Wekelijks lunchen we samen in informele sfeer. Je bepaalt je eigen agenda bij KBenP. Tussen vergaderingen door een rondje hardlopen? Geen probleem.

Uiteraard bieden we jou ook goede opleiding- en ontwikkelingsmogelijkheden, een marktconform salaris (inclusief vakantiegeld) en uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden (o.a. onkostenvergoeding, pensioenregeling, laptop, telefoon, ov-businesscard en 25 vakantiedagen).

Hoe nu verder?

Herken jij je in bovenstaande omschrijving? Wij zijn op zoek naar pas afgestudeerden die zich klaar willen laten stomen voor het functioneel beheer vak. Wij leren jou alles wat je moet weten over het vak en wijzen je de weg binnen de systemen. Je wordt hierbij ondersteunt door een ervaren functioneel beheerder. We plaatsen je snel op een opdracht zodat je alles dat je geleerd hebt meteen kan toepassen in de praktijk.

Ben je direct beschikbaar en op zoek naar je eerste baan? Neem dan contact met ons opstuur dan een mailtje naar: lobke.westra@kbenp.nl.

Uitdagende en informele werkomgeving met korte lijnen

Een goed salaris, reiskostenvergoeding en een prima pensioenregeling

Een laptop en smartphone met zakelijk abonnement indien nodig

Opleidingen zijn mogelijk bij GO Opleidingen, onderdeel van KBenP

Sollicitatieproces

 1. Sollicitatie

  Stuur jouw CV en motivatie naar ons toe en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op
 2. Kennismakingsgesprek

  Kom je bij ons langs? Dan kijken we of er een match is
 3. Contractaanbieding

  Word jij onze nieuwe collega? Je ontvangt van ons een passende aanbieding
 4. Introductie

  Wij zorgen dat je snel op stoom bent
 5. Starten met je functie

  Ben jij er klaar voor? Wij ook!
 6. Training en opleiding

  Wij werken samen aan jouw ontwikkeling